Close
Country

Renoveren – Groen gaan – Groen blijven!


Vernieuwen – Groen Gaan – Groen Blijven!

Datum: 2017-12-13

girl-hugging-tree

Ooit het strijdkreet van natuurminnende ‘hippies’, is GO GREEN uitgegroeid tot een wereldwijde beweging en groen gaan is serieuze business geworden. In de bouwsector, of het nu gaat om een gloednieuw huis of het renoveren van een oud houten huis, wil de tegenwoordig milieubewuste huiseigenaar milieuvriendelijke en waardevolle keuzes maken.

Het is niet genoeg voor leveranciers van bouwmaterialen om te zeggen: “Oh, maar wij halen ons hout uit toegewijde houtplantages.” Helaas doet niet elk land dat, en elk jaar gaat er zo’n 46-58 duizend vierkante mijl aan natuurlijk bos verloren – equivalent aan 48 voetbalvelden per minuut, volgens worldwildlife.org.

Het probleem bij het proberen het juiste te doen, is dat niet iedereen het zich kan veroorloven en ze begrijpen de valse economie niet achter het kiezen van de goedkoopste optie eerst. Items die als biologisch afbreekbaar of energiezuinig worden gemarkeerd, zijn bijvoorbeeld veel duurder dan hun minder milieubewuste tegenhangers. Hetzelfde geldt voor de meerderheid van de “groene” producten. Dus hoe renoveer je “groen” met een beperkt budget, en is de extra upfront-kosten gerechtvaardigd?

1. Als het niet kapot is, repareer het dan niet. Soms moet je het eindresultaat en de milieueffecten vergelijken van het weggooien en vervangen van een perfect werkend apparaat of meubelstuk, met iets nieuws en glanzends. Dit geldt voor alles, inclusief vloer- en raambekleding. Bespaar geld en het milieu en vervang alleen indien nodig.

2. Noodzaak versus wens. Verspil geen extra geld aan trendy wensen. Houd je aan de behoeften op je lijst – er is genoeg tijd om later luxe uit te geven wanneer je het je kunt veroorloven. Investeren in iets dat je geld bespaart gedurende de levensduur van het product, maakt meer zin dan iets nu te kopen omdat het een seizoen lang in de mode is.

3. Recycle. Hergebruikte stenen, hout, raam- en deurkozijnen zijn niet alleen voor mensen met een beperkt budget. Het is milieutechnisch verstandig om gerecyclede materialen van sloopbedrijven te gebruiken, en je kunt ook je eigen ongewenste materialen verkopen (of doneren).

4. Moet je nieuwe materialen kopen? Soms is het onvermijdelijk, in dat geval moet je eisen dat je bouwer materialen gebruikt met een lage milieubelasting – dat wil zeggen, het heeft geen negatieve invloed op niet hernieuwbare of moeilijk hernieuwbare hulpbronnen en heeft geen negatieve invloed op het milieu, wildlife, of de gezondheid en het welzijn van mensen.

5. Wees oppervlakkig! Geef het een facelift! Sommige items hoeven niet te worden vervangen en kunnen een nieuw leven krijgen met een eenvoudige verflaag. Je keuken verbouwen? Je hoeft niet het hele ding weg te gooien en helemaal opnieuw te beginnen. Overweeg alleen kastdeuren en aanrechtbladen te vervangen. Hetzelfde geldt voor oude huizen – waarom vernietigen wat nieuw leven kan worden ingeblazen met meer kosteneffectieve en milieuvriendelijke middelen?

6. Zijn er financiële stimulansen? Afhankelijk van de staat waarin je woont, biedt jouw staatsregering mogelijk financiële stimulansen en kortingen voor het overschakelen naar energiebesparende systemen en apparaten. Deze overheidswebsite biedt ook waardevolle tips om geld en het milieu te besparen: http://yourenergysavings.gov.au

7. Isoleer! Het heeft weinig zin om duizenden te investeren in een centraal airconditioningsysteem als je huis lekt bij raam- en deuropeningen en je plafond niet is geïsoleerd. Een goed geïsoleerd huis behoudt warmte of koelte veel efficiënter en kosteneffectiever dan een niet-geïsoleerd huis – goed voor de planeet EN voor je portemonnee!

8. Ga voor Zonne-energie. Zonnepanelen behoeven weinig introductie. Als je het je kunt veroorloven, neem dan zonnepanelen op in je budget – je krijgt je geld terug en nog wat, vooral als je zuinig bent met energie en blijft letten op regels voor energiebesparing.

9. Laat er licht zijn! Overweeg voordat je nog meer lichtarmaturen en -fittingen installeert, extra, goed geplaatste ramen en dakramen. Vergelijk het aanzetten van een lichtschakelaar met het openen van een gordijn. Moeten we nog meer zeggen?

10. Wees Waterwijs. Naast het kopen van witgoed dat water- en energiezuinig is, overweeg regenwatertanks en een systeem voor efficiënter gebruik van regenwater in de winter, plus waterbesparende kranen. Controleer ook de regels van je staatswaterautoriteit voor het gebruik van het recyclen van je “grijze water” – http://www.yourhome.gov.au/water/wastewater-reuse

In deze tijd van het jaar is een populaire renovatie het aanleggen van een terras, een uitstekend voorbeeld van hoe extra uitgaven “nu” je meer kunnen besparen “later”. Milieubewuste consumenten gecombineerd met technologische vooruitgang hebben geleid tot de introductie van gerecycled houten composietproducten.

Renoveren – Groen gaan – Groen blijven!

Bedrijven zoalsNewTechWood gebruiken recyclagetechnologie bij de productie van hun composiet terrasplanken, gevelbekleding en afschermelementen, en alleen al met hun inspanningen wordt elke maand meer dan vijf miljoen kilo plastic bespaard van begraven worden op stortplaatsen, en worden bossen gespaard. Het composiet hout van NewTechWood is vervaardigd met 60% zorgvuldig geselecteerd gerecycled hout en dichte houtvezel, en 40% hoogwaardig gerecycled plastic (HDPE) dat zorgt voor meer sterkte en duurzaamheid.

En het “vergroenen” houdt hier niet op… NewTechWood composiet heeft een geavanceerde premium bescherming die ALLE vier zijden rondom de kern omhult. De bescherming en kern worden samen geëxtrudeerd onder zeer hoge temperatuur en vormen tegelijkertijd, dus er worden geen lijmstoffen of chemicaliën gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Deze beschermende laag betekent dat er geen noodzaak is om je NewTechWood terras te oliën, verven of sealen – ooit… dus nog steeds geen behoefte aan gevaarlijke chemicaliën – ooit. Naarmate de jaren verstrijken, is dit geweldig nieuws niet alleen voor het milieu maar ook voor je portemonnee.

NewTechWood composiet geeft geen schadelijke of giftige chemicaliën af in de lucht en omdat het bestand is tegen termieten, hoef je je nooit zorgen te maken over dure en giftige termietbehandelingen.

Ja, het kost meer upfront dan echt hout uit echte bossen – maar het milieu zal je bedanken, en je zult zeker besparen gedurende de levensduur van je terras! Voor meer informatie, bezoek newtechwood.webpagefxstage.com.au

 

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.