Close
Country

Hoe houten balken leggen

furnished patio

How-to-lay-decking-joists-1

 

Het bouwen van je eigen dek is een lonende ervaring. Je hebt de mogelijkheid om elk onderdeel van het proces te beheersen, inclusief wanneer je werkt, waar je je budget toewijst en alle creatieve beslissingen. Als je klaar bent, word je bij elke gelegenheid dat je vermaakt of van een barbecue met vrienden geniet, herinnerd aan je harde werk. Dat gezegd hebbende, vereist het zelf installeren van je eigen dek zorgvuldige planning en onderzoek.

Een essentieel onderdeel van het installeren van een nieuw dek is het leggen van dekjoisten. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden bij het installeren van je joisten, zoals de grootte die je nodig hebt en hoeveel ruimte er tussen elk moet zijn. In deze handleiding bespreken we het doel van dekjoisten, evenals veelgestelde vragen over de installatie van joisten. We zullen ook stapsgewijze instructies delen om het installeren van je dekjoisten een snel en eenvoudig proces te maken.

Wat-is-een-dekjoist

 

Wat is een Dekjoist?

Voordat je een soort dek installeert, heb je een solide, vlak oppervlak nodig – hier komt je dekframe om de hoek kijken. Een dekjoist is een herhaald bord dat als structurele basis voor je dekframe wordt gebruikt en dat aan de regel is bevestigd via verzinkte joisthangers. Meestal lopen joisten loodrecht op het huis, terwijl het dek erboven parallel aan het huis loopt. Elke belangrijke portie van je dek moet worden ondersteund door een joist. Anders zal het niet structureel stevig zijn en kan het in de loop van de tijd buigen of vervormen.

Joisten zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals staal, maar we raden over het algemeen onze klanten aan om geïmpregneerd hout te gebruiken bij het combineren met composiet decking. Joist-borden en alle benodigde bouwmaterialen zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en ijzerwarenwinkels.

 

Veelgestelde Vragen Over de Installatie van Dekjoisten

Hoewel het leggen en installeren van joisten een eenvoudig proces is, zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden, vooral met betrekking tot de grootte en de tussenruimte. Het verkeerd krijgen van de bordafmetingen of de afstand tussen de ruimtes kan de integriteit van je structuur in gevaar brengen en kan zelfs in strijd zijn met lokale bouwvoorschriften.

Om het proces eenvoudiger te maken, hier zijn antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de installatie van dekjoisten:

 

Welke Grootte Joisten Gebruik Je voor Decking?

Joist-borden zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 2 bij 4 tot 2 bij 12. Je kunt de maat kiezen die het beste werkt bij het algehele ontwerp en de afmetingen van je dek. Hoe groter je dek is, hoe groter de joisten die je nodig hebt. Veel gebruikte joist-maten zijn 2 bij 6, 2 bij 8 en 2 bij 10. Bijvoorbeeld, wanneer je joisten 16″ uit elkaar plaatst – wat standaard is voor residentiële dekken – heeft een dek van 9 1/2′ 2-by-6 joisten nodig, een dek van 13′ heeft 2-by-8 joisten nodig en een dek van 16′ vereist 2-by-10 joisten.

Als je niet zeker weet welke houtmaat je moet gebruiken voor het frame van je dek of welke grootte joist-borden je nodig hebt voor je project, raadpleeg dan een professionele dekinstallateur.

Hoe Breed Moeten Deck Joists Zijn?

Baseer de breedte van je dekjoisten op hoe ver de balken uit elkaar staan of de afstand tussen de balken en de regel. Raadpleeg altijd de lokale bouwvoorschriften om te zien of er regels zijn met betrekking tot de afmetingen van de dekjoist. Als er niets is vermeld, kun je deze richtlijnen volgen voor joisten die 16″ uit elkaar zijn geplaatst:

  • 2-by-6 joisten: Joisten moeten 9 1/2′ overspannen.
  • 2-by-8 joisten: Joisten moeten 13′ overspannen.
  • 2-by-10 joisten: Joisten moeten 16 1/2′ overspannen.

Weet je niet zeker welke houtmaat je moet gebruiken voor het frame van je dek? Je kunt ook een online dekspaan- en ruimtecalculator raadplegen die rekening houdt met de grootte en tussenruimte van je joisten, evenals het type hout dat je gebruikt.

 

Hoe-plaats-je-dek-joisten

 

Hoe Plaats Je Deck Joists?

Hoe ver uit elkaar moeten de dekjoisten zijn? In Noord-Amerika is joist-afstand voor residentiële dekken 12″ tot 16″ uit elkaar, of volgens lokale bouwvoorschriften. De meeste dekken vereisen een afstand van 16″ voor het dek zelf, met een afstand van 12″ voor speciale toepassingen, zoals trappen of commerciële structuren. Raadpleeg de installatiehandleiding die bij je dek wordt geleverd voor specifieke instructies. Tabel R507.7 van de International Residential Code geeft verder inzicht in regelgeving met betrekking tot maximale joist-afstand voor dekken.

Als je composiet decking op je frame legt, heb je minimaal 1 1/2″ ondersteuning bij elke joist nodig. Als je dek butt joints heeft – de plaats waar twee dekplanken samenkomen – moet je op deze locatie een zusjoist installeren. Je moet ook een ladderjoist installeren als je van plan bent een breaker board te gebruiken om je dekrijen te scheiden.

Als je een bestaand dek renoveert, controleer dan altijd of joisten correct zijn geplaatst volgens de huidige codes en voorschriften, en vervang ze indien nodig.

 

Hoe Ver Kunnen Deck Joists Uitsteken Over de Balk?

Wanneer een joist uitsteekt over een balk, wordt dit een overspanning genoemd. De maximale veilige afstand voor een overspanning is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type hout dat je gebruikt en de grootte en tussenruimte van de joisten. Deck-overspanningen mogen niet meer bedragen dan één kwart van de totale lengte van de joist en mogen niet meer dan drie keer de breedte van de joist zijn. Om aan de bouwvoorschriften te voldoen, moet aan elk van deze voorwaarden worden voldaan.

Bijvoorbeeld, als je Southern Yellow Pine-hout gebruikt voor je joisten, zou de toegestane overspanning van de overspanning 3′ zijn voor 2-by-10 joisten die 16″ uit elkaar zijn geplaatst en in totaal 12′ overspannen.

 

Wat voor Soort Hout Moet Je Gebruiken voor Joisten?

Je wilt hout gebruiken dat geschikt is voor grondcontact voor het frame van je dek. Voor joisten zijn douglas spar en Southern Yellow Pine enkele van de sterkste houtsoorten. Bij het kiezen van hout, zoek naar borden met de classificatie “No. 2” of hoger. Als je minder kiest, zijn je borden mogelijk niet sterk genoeg om een dek te ondersteunen. Als je voor geïmpregneerd hout kiest – wat aan te raden is – zorg er dan voor dat je borden volledig droog en geacclimatiseerd zijn voordat je ermee werkt. In sommige gebieden kan de hoeveelheid neerslag of het vochtigheidsniveau

Do-deck-joists-need-to-be-treated-

 

Moeten Dek Joists Behandeld Worden?

Drukgeïmpregneerd hout is ideaal voor de constructie van het dek. We raden ook aan om joist-tape of een houtbeschermer te gebruiken om de afgezaagde uiteinden te beschermen tegen vochtschade. Joist-tape is een zelfklevende tape gemaakt van rubberized asfalt die je op de afgezaagde uiteinden van de liggers plaatst om deze te beschermen tegen water en geluidsoverdracht te verminderen.

Na het voltooien van je dek zijn er een paar dingen die je kunt doen om je liggers langer mee te laten gaan en zoveel mogelijk watergerelateerde schade te weerstaan:

  • Installeer een drainage systeem: Zorg ervoor dat je een soort waterafvoersysteem hebt geïnstalleerd onder je dek, maar boven je liggers. Overweeg ook ventilatie onder het dek te installeren als je in een gebied met hoge luchtvochtigheid woont.
  • Houd het schoon: Veeg regelmatig de bovenkant van je dek schoon en verwijder twijgen, stenen of vuil die in de buurt van de liggerbalken vastzitten.
  • Inspecteer regelmatig: Inspecteer tot slot regelmatig je liggers, balken en dekconstructie, zodat je weet of er problemen zijn en deze kunt aanpakken voordat ze later ernstiger worden.

Before-you-install-the-joists

 

Voor Je De Liggers Installeert

Dekliggers zijn slechts één stap in een meerstappenproces voor het bouwen van een dek. Voordat je de liggers installeert, moet je eerst het dekgebied voorbereiden, gaten voor de fundering graven en de oplegger en ondersteuningsbalken installeren:

  • Voorbereiding van het gebied: Zorg er altijd voor dat het gebied waar je je dek wilt bouwen, vrij is van boomwortels of nutsleidingen en voldoet aan de lokale bouwvoorschriften. Als je het gebied dat binnenkort onder je dek zal zijn wilt landschappen, doe dit dan voordat je aan je bouwproject begint. Overweeg het leggen van grind of een ander type onkruidbarrière om het landschapsontwerp tot een minimum te beperken. Onthoud dat je, afhankelijk van de hoogte van je dek, mogelijk niet gemakkelijk toegang hebt tot het gebied onder het dek. Houd hier rekening mee bij het nemen van beslissingen over landschapsarchitectuur. Hoewel een vlakke bouwplaats ideaal is, kun je ook een dek ontwerpen dat geschikt is voor lichte hellingen.
  • Gaten voor de fundering: Je moet gaten graven voor de fundering en deze vullen met beton. Deze gevulde gaten zullen dienen als de primaire ondersteuning voor je dekpalen — en bij uitbreiding je liggers.
  • Oplegger: De oplegger is het stuk hout dat je aan de zijkant van je huis bevestigt om het dekframe te ondersteunen. Installeer altijd een oplegger op de structurele fundering — nooit over beplating van welke aard dan ook. Veel deskundigen zijn het erover eens dat verkeerd geïnstalleerde opleggers een van de belangrijkste oorzaken van de instorting van dekken en de bijbehorende verwondingen zijn. Neem de tijd bij het installeren van je oplegger en vermijd het nemen van shortcuts. Gebruik kwaliteitsbouten in plaats van spijkers om het aan de fundering van je huis te bevestigen. En onthoud altijd de lokale bouwvoorschriften te raadplegen met betrekking tot de plaatsing en installatie van de oplegger.
  • Ondersteuningsbalken: Nadat je een oplegger hebt geïnstalleerd, voeg je de overige steunpalen en eventuele toepasselijke middenbalken toe voordat je doorgaat naar de liggers.

How-to-lay-decking-joists-for-composite-decking-pinterest

3. Bevestig de liggers

Zodra elke hanger gelijkmatig is geïnstalleerd en vastgespijkerd, kunt u beginnen met het bevestigen van uw liggerplanken:

  1. Steek voorzichtig het liggerhout in de hanger.
  2. Druk de hanger tegen de zijkanten van het hout totdat het plat ligt.
  3. Spijker de ligger aan de hanger met behulp van de gaten aan de zijkant van de hanger.
  4. Herhaal dit proces totdat u alle liggers aan hun overeenkomstige hanger hebt bevestigd.

Close-in-the-frame

 

4. Sluit het frame af

Nu alle liggers aan hun hangers zijn bevestigd, zouden ze zelfdragend moeten zijn met behulp van uw ondersteuningsbalken. Om het frame te sluiten, installeert u een laatste randligger langs de open uiteinde van de liggers:

  1. Gebruik uw krijtlijnmolen om een rechte lijn te markeren vanaf elke eindligger – ook wel randliggers genoemd – om te zien of u eventuele liggers verder moet inkorten. Onthoud dat het essentieel is dat de liggers exact dezelfde lengte hebben. Als uw liggers verder moeten worden bijgesneden, gebruik dan uw cirkelzaag en vergeet niet de nieuw gesneden uiteinden opnieuw te behandelen of te tapen.
  2. Bevestig de voorste randliggerplank en creëer zo een volledig omsloten dekframe. Als uw ontwerp trappen bevat, laat dat gedeelte dan open. Als u alleen werkt, moet u waarschijnlijk een stuk resthout aan de onderkant van een eindligger bevestigen, zodat het één uiteinde van uw laatste randliggerstuk kan ondersteunen en stabiliseren terwijl u het andere uiteinde bevestigt.
  3. Nu uw frame compleet is, kunt u beginnen met het leggen van uw composiet terrasplanken.

Get-quality-composite-decking-material-at-NewTechWoood

 

Krijg kwalitatief composiet terrasmateriaal bij NewTechWood

Een doe-het-zelf dekproject is een spannend en lonend avontuur. Uw dek zal er professioneel uitzien, zolang u zich voorbereidt, onderzoek doet en hoogwaardige bouwmaterialen gebruikt, zoals composiet terrasplanken van NewTechWood.

NewTechWood UltraShield® Naturale™ is een van de topmaterialen voor composiet terrassen in de branche, dankzij de langdurige duurzaamheid, unieke kenmerken en aanpasbare opties, zoals:

  • 360-graden omhulling: 360-graden omhulling beschermt elke zijde van uw composiet terrasplank, inclusief de composiet kern van het bord, tegen vocht- en insectenschade.
  • Profielopties: Kies uit massieve terrasplanken, massieve terrasplanken met groeven, cirkelvormige holle terrasplanken met groeven en meer. Wat het ontwerp ook is, NewTechWood heeft het juiste profiel voor uw project.
  • Kleuren: U wilt een stijlvol, aantrekkelijk dek – en wij kunnen helpen. Met zowel rechte nerf als houtnerf finishes, kunt u kiezen uit een van onze populaire afwerkingen of onze optie voor aangepaste kleurenreeks gebruiken om een composiet dek te creëren dat echt van u is.

Lees meer over het UltraShield®-voordeel of vind een NewTechWood-distributeur bij u in de buurt om te beginnen.

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.