Close
Country

Worden composiet terrasplanken heet in de zon?


Als u op zoek bent naar terrasplanken, zal een van uw grootste zorgen waarschijnlijk comfort zijn. Dat betekent dat u zich waarschijnlijk de vraag stelt: “Worden composiet terrasplanken heet in de zon?”

Het korte antwoord is ja: zoals alles dat aan zonlicht wordt blootgesteld, kan het heet worden. Dat mag u er echter niet van weerhouden om voor composietplaten te kiezen. Hieronder leggen we uit waarom, plus tips en trucs om je terras koeler te houden.

Hoe warm worden composiet terrasplanken?

In warme, zonnige klimaten kunnen composiet terrasplanken 35 tot 76 graden warmer zijn dan de buitenluchttemperatuur – wat behoorlijk heet kan zijn als het buiten een dag van 90 graden is.

Is dat heter dan houten terrasplanken? Eigenlijk niet.

Hoewel sommigen warmte als een nadeel van composietterrasplanken noemen, gold dit nog meer voor oudere composietmaterialen. Dankzij innovaties van verschillende fabrikanten worden moderne composiet terrasplanken tegenwoordig niet heter dan hout. Als het om moderne composieten gaat, is materiaal niet de grootste factor bij temperatuur; kleur wel.

Bij extreme hitte bent u waarschijnlijk beter af met composiet terrasplanken, omdat de meeste moderne composieten over het algemeen beter bestand zijn tegen hitte dan hun houten tegenhangers. Hout zet uit als de temperatuur verandert, en dat kan leiden tot scheuren en splinteren. Composiet terrasplanken hebben geen last van dit probleem, waardoor ze langer meegaan en duurzamer blijven, zelfs bij extreme temperaturen.

Hoe verhoogt kleur de warmte?

Je hebt waarschijnlijk het advies gehoord dat je op warme, zonnige dagen lichtgekleurde kleding moet dragen – en daar is een goede reden voor. Donkerdere kleuren absorberen en houden meer warmte vast dan lichtere kleuren, die licht en warmte reflecteren.

Hetzelfde geldt voor terrasplanken. Of het nu hout of composiet is, donkere terrasplanken worden in de zomerzon heter dan terrasplanken in lichtere tinten. Dit wordt nog verergerd door het feit dat terrassen grote, vlakke oppervlakken zijn die doorgaans in de volle zon worden geplaatst in plaats van op schaduwrijke plekken. Die blootstelling betekent dat ze van nature heter worden dan de tuin rondom het dek.

Hoe u uw terras koeler kunt houden

Er zijn een aantal dingen waarmee u rekening moet houden om uw terras koeler te houden.

De eerste is kleur, zoals vermeld. Kies voor lichtere tinten in plaats van donkere tinten om de warmte te reflecteren in plaats van deze te absorberen. Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk niet te licht wilt gaan; zoiets als een helderwit terras geeft je misschien een koelere oppervlaktetemperatuur, maar het kan op zonnige dagen ook ongelooflijk helder en verblindend worden. Overweeg grijstinten, zachte bruintinten of lichte houttinten om de beste balans te krijgen tussen warmteabsorptie en lichtreflectie.

Je moet materialen ook kiezen op basis van hun vermogen om water te absorberen of af te stoten. Naaldhout kan bijvoorbeeld veel water opnemen als het vochtig of regenachtig is. Zodra de zon schijnt, kan dat met vocht beladen hout veel heter worden dan droog materiaal. Composieten kunnen u helpen koeler te blijven, simpelweg omdat ze niet zoveel water vasthouden als hout.

Een andere manier om een dek koeler te houden, is door ervoor te zorgen dat deze voldoende ventilatie heeft. Een terras ventileren is net zo eenvoudig als het van de grond houden, zodat de lucht eronder kan circuleren. Hogere dekken worden op natuurlijke wijze geventileerd. Bij terrassen die zich echter op minder dan een halve meter van de grond bevinden, moet u ervoor zorgen dat ze niet worden ingesloten door randen, struiken, plinten of andere obstakels die verhinderen dat er lucht onderdoor stroomt.

Als laatste kunt u ook overwegen om het terras in de schaduw te stellen. Veel huiseigenaren vermijden het plaatsen van permanente schaduwstructuren of bomen in de buurt van het terras, omdat zonneschijn het oppervlak kan helpen drogen nadat het heeft geregend. Een droog terras kan de vorming van schimmel, meeldauw en mos helpen voorkomen. U kunt echter altijd een uitrolbare luifel of een grote parasol installeren om delen van het terras schaduwrijk en koel te houden als het te warm wordt.

Blijf koel en geniet van je deck!

Worden composiet terrasplanken heet? Dat klopt, maar het komt erop neer dat alle oppervlakken heet worden als de zon schijnt. Composiet terrasplanken kunnen u helpen koeler te blijven, omdat het een grotere vochtbestendigheid en een breder scala aan lichte, neutrale tinten biedt.

Bekijk onze selectie van terrasplanken om een geweldige kleur te vinden die bij uw huis past — en help uw terras de warmte binnen te laten. de zomer. Als u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op voor aanvullende informatie.

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.