Close
Country

Zijn composiet terrasplanken echt onderhoudsvrij?


Wanneer u op zoek bent naar een nieuw terras, zult u waarschijnlijk steeds weer veel dezelfde termen tegenkomen, vooral als u naar composiet terrasplanken kijkt. Typische verkoopargumenten voor composiet terrasplanken zijn onder meer:

 • Eenvoudige installatie
 • Milieuvriendelijk
 • Onderhoudsvrij

Makkelijke installatie? Controle: composiet terrasplanken zijn klaar voor gebruik zodra ze zijn gebouwd, in tegenstelling tot het uitgebreide voorbereidende werk voor houten terrasplanken: schuren, beitsen, opnieuw schuren enzovoort.

Milieuvriendelijk? Ook nauwkeurig: composietvloeren vereisen geen agressieve chemicaliën om te reinigen.

Nu het laatste punt: zijn composiet terrasplanken onderhoudsvrij? Het antwoord is dat niets dat zoveel aan de elementen wordt blootgesteld als een buitenterras ooit echt onderhoudsvrij kan zijn, maar een composiet terras is een extreem onderhoudsarm alternatief voor een gewoon houten terras. Met een paar eenvoudige stappen voor het onderhoud van uw terras kunt u ervoor zorgen dat een composiet terras er veel langer fris en nieuwer uit blijft zien.

Hebben composiet terrasplanken onderhoud nodig?

Hoewel het antwoord op deze vraag technisch gezien ‘ja’ is, is een composiet terras de optie met de laagste onderhoudskosten die u kunt selecteren. Laten we eerst eens kijken naar de installatie- en onderhoudsvereisten voor een natuurlijk houten terras:

 • Bij installatie moet het gehele terras worden geschuurd en gebeitst
 • Het terras moet elke 3-4 jaar opnieuw worden geschuurd en opnieuw worden gekleurd om de bescherming en een fris uiterlijk te behouden
 • Het kan zijn dat het vaker nodig is om vlekken te verwijderen
 • Er kunnen ruwe plekken ontstaan, waardoor splintergevaar ontstaat als het niet opnieuw wordt geschuurd en opnieuw wordt gekleurd

Een composiet terras daarentegen:

 • Is klaar voor gebruik zodra het is geïnstalleerd – geen schuren of andere processen vereist
 • Vereist slechts af en toe licht onderhoud om een fris, nieuw uiterlijk te behouden
 • Vereist geen groot onderhoud om de paar jaar
 • Zal geen splintergevaar opleveren

Welk soort onderhoud moet u uitvoeren om uw composiet terras er zo fris mogelijk uit te laten zien? Een paar eenvoudige stappen, waaronder:

 • Vegen en opruimen van vuil: Met een snelle veegbeweging komt u al een heel eind, doordat u uw composiet terras verwijdert van los vuil, pollen, stokken en ander vuil dat krassen op het terras kan veroorzaken of het frisse uiterlijk van het terras kan aantasten.
 • Bescherm het terras tegen krassen op meubels: dit is eigenlijk een preventieve stap en niet iets dat u actief moet ondernemen. Krassen op meubels zijn een van de grootste boosdoeners van terrasvlekken, maar kunnen gelukkig gemakkelijk worden vermeden. Overweeg om te investeren in pootdoppen of andere goedkope beschermingselementen voor meubelpoten. Accenttapijten op uw terras kunnen hier ook helpen. Tenslotte: sleep nooit meubels om ze te verplaatsen, maar til ze altijd op om ze te verplaatsen.
 • Reinig indien nodig: Als u merkt dat er zich vuil of stuifmeel op uw terras heeft opgehoopt of als er veel verkeer is geweest tijdens een druk zomerweekend, wilt u misschien een intensievere reiniging uitvoeren dan alleen maar vegen. Gelukkig kunnen een emmer warm zeepsop en een zachte borstel of doek een grote bijdrage leveren aan het verhelpen van deze zwaardere aanslag; er zijn geen agressievere chemicaliën of grondige reiniging nodig. Zorg ervoor dat u schoonmaakmiddelen met bleekmiddel vermijdt, omdat deze vlekken op het terras kunnen veroorzaken. Eigenlijk is een beetje afwasmiddel meestal alles wat je nodig hebt.
 • Vlekken reinigen voor hardnekkigere vlekken: Als de grill veel actie heeft ondergaan, moet u wellicht wat extra tijd besteden aan het verwijderen van vetvlekken van het dek. Voor het reinigen van vlekken kunt u het beste een borstel met harde haren gebruiken, maar doorgaans kunt u nog steeds effectief schoonmaken met een algemeen huishoudelijk schoonmaakmiddel en wat meer elleboogvet. Blijf schoonmaakmiddelen met bleekmiddel vermijden, schrob met de “korrel” van het composietmateriaal en je zou zelfs de hardnekkigste vlek binnen een paar minuten moeten kunnen verwijderen. Nog een opmerking: vermijd het gebruik van hogedrukreinigers op composiet terrasplanken, omdat hoge drukinstellingen het oppervlak kunnen beschadigen. Als u toch een hogedrukreiniger gebruikt, gebruik dan een lage drukinstelling met een breed waaiermondstuk. We raden u aan om eerst een test uit te voeren voordat u een hogedrukreiniger op een schrootstuk gebruikt, zelfs met lage druk, omdat elke machine anders is gekalibreerd.

NewTechWood biedt een uitgebreide reeks composiet terrasplanken opties, waaronder commerciële terrasplanken en residentiële terrasplanken producten. Wij staan klaar om al uw vragen over de installatie, het onderhoud en het gebruik van composiet terrasplanken te beantwoorden, en we kijken ernaar uit om uw behoeften te bespreken.

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.