Close
Country

Gaat composiet terrasplanken uitzetten en krimpen?


Bij het bouwen van een terras is een van de vele dingen waarmee u rekening moet houden, rekening houden met het uitzetten en krimpen van het terrasmateriaal.

Dit is geen verrassing als het om hout gaat. Houtvezels zijn gemaakt om water te transporteren, zwellen op als ze met vocht worden beladen en krimpen als ze drogen. Houten terrasplanken trekken dus samen als ze drogen, niet zozeer in de lengte als in de lengterichting, en zetten uit in vochtige of vochtige omstandigheden (hoewel nooit helemaal tot de oorspronkelijke afmetingen van “vers” hout).

Doorgewinterde houten terrasbouwers kunnen in droge klimaten parallelle planken installeren zonder gaten, wetende dat ze voorbestemd zijn om te krimpen, of een spijker van 16 cent of nr. 2 potlood gebruiken als afstandhouder in gebieden waar meer regen valt om uitzetting mogelijk te maken.

Composiet terrasplanken zijn iets anders. Zet composiet terrasplanken uit en krimpt het? Ja, maar niet zoveel als of in de richting van hout.

Let op de kloof

Het is belangrijk om te weten dat composietplaten uitzetten en krimpen. Door rekening te houden met dergelijke bewegingen wordt de installatie eenvoudiger, ziet het er beter uit en zijn de terrassen veiliger.

Hoeveel zet een composiet terras uit en krimpt het in? Het antwoord op die vraag hangt af van het klimaat waarin het wordt geïnstalleerd.

Meestal geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe groter de uitzetting en buigzaamheid van de planken. Daarom kunnen composietvloeren het beste ‘s ochtends worden geïnstalleerd, wanneer het zagen en bevestigen gemakkelijker is.

De ruimte tussen parallelle planken, of de afstand tussen de planken, is zelden een probleem. Een kleine opening is wenselijk voor de afwatering, waardoor het terras schoner en veiliger blijft en er minder kans is op vochtgerelateerde structurele problemen. Dat kan eenvoudig op een esthetisch verantwoorde manier worden bereikt door verborgen clips te gebruiken die speciaal zijn ontworpen om uw composietproduct vast te maken en die voor een automatische en consistente afstand zorgen.

Denk groot, niet breed

Het is veel waarschijnlijker dat composiet terrasplanken in de lengte uitzetten in plaats van in de breedte, waardoor de afstand tussen de uiteinden veel kritischer wordt.

Elke gerenommeerde fabrikant moet installatie-aanbevelingen hebben, en deze moeten gebaseerd zijn op de temperatuur op het moment van installatie. Over het algemeen geldt dat hoe kouder de temperatuur bij installatie is, hoe groter de afstand tussen de uiteinden. De verschillen zijn echter subtiel: een opening van ongeveer 1/4 inch bij installatie bij temperaturen van 35 F of lager en ongeveer 1/32 inch bij 110 F of hoger.

 

Meer om in gedachten te houden

Hier zijn een paar andere zaken waarmee u rekening moet houden en die eventuele problemen die voortvloeien uit het uitzetten en inkrimpen van composiet terrasplanken kunnen helpen verminderen:

  1. Plaatsen die niet zijn geïnstalleerd, moeten uit de directe zon worden gehouden.
  2. Donkere kleuren zullen bij installatie grotere temperatuurschommelingen ondergaan (daarom raden veel ontwerpers donkere platen aan als accenten, zoals randplanken en boeiboorden).
  3. Bij het installeren van planken loodrecht op een muur, voorkomt een opening van een halve inch bij de installatie dat ze doorbuigen bij extreme hitte.
  4. Laat minstens 1/4 inch vrij tussen een muur en een parallelle terrasplank.

Je zult dol zijn op je composiet deck

Als u ze correct installeert, zult u waarschijnlijk nooit meer aan de openingen tussen uw composiet terrasplanken denken. U hoeft er niet aan te denken dat het kromtrekt, barst, gaat rotten of dat uw kinderen een splinter oppakken. Als het om de composiet terrasplanken van NewTechWood gaat, hoeft u zeker niet na te denken over beitsen of verven — niet met zes standaard tinten UltraShield® terrasproducten kant-en-klaar en aangepaste kleuren beschikbaar op speciale bestelling.

De snelste weg naar een perfecte buitenruimte is door overleg met NewTechWood. Neem vandaag nog contact met ons op of vul ons online formulier in.

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.