Close
Country

Hoe installeer je een samengestelde verhoogde tuin?


hoe te installeren

Het voorjaar is in volle bloei, en dat betekent dat het tuinseizoen is aangebroken. Of je nu geniet van de schoonheid van bloemen, de oogst van groenten of het gemak van zelfgekweekte kruiden, het installeren van een verhoogde composiet tuinbed is een geweldige manier om te beginnen. Zelfs voor bedrijven kan een goed gebouwde plantenbak elke bloembed omtoveren tot een opvallende display. Begin je volgende avontuur in landschapsarchitectuur of tuinieren door te leren hoe je een verhoogde composiet tuin installeert, of het nu met een installatiekit is of een doe-het-zelfbenadering.

 

Voordelen van een verhoogd composiet tuinbed of plantenbak

Verhoogde composiet tuinbedden en plantenbakken kunnen helpen om enkele van de meest voorkomende tuinproblemen op te lossen, van het zware werk van het graven van een bed tot de beperkte grasruimte die sommige huizen of bedrijfslocaties kunnen hebben.

een verhoogd tuinbed

Een verhoogd tuinbed vereist geen graven, en je kunt het aanpassen aan elke hoogte of grootte. Bovendien bevorderen ze een goede plantengroei en zien ze er geweldig uit op veranda’s, terrassen of balkons. Met behulp van een verhoogd bed gemaakt van composiethout kun je:

  • Makkelijk voorbereiden: Verhoogde bedden zijn relatief eenvoudig te construeren, vooral met een kit. Je kunt het aanpassen aan de grootte die je nodig hebt en, als je uren knielen of buigen tijdens het planten wilt vermijden, de wanden van het bed hoger maken om hogere dozen te creëren.
  • Controleer de bodem-pH: Afhankelijk van welke planten je kiest, moet de bodem een specifieke samenstelling, diepte en pH-balans hebben. Terwijl het moeilijk of soms onmogelijk is om natuurlijke bodem naar het pH-niveau van je planten om te zetten, stellen verhoogde bedden je in staat om de juiste materialen te stapelen en de best mogelijke omgeving te creëren.
  • Zorg voor waterafvoer: Te veel water kan leiden tot bacteriële en schimmelziekten bij planten. Verhoogde tuinbedden verminderen de kans op overstromingen of te veel water geven, wat vooral handig is in gebieden met zware regenval.
  • Lucht de bodem: De bodem in je tuin wordt voortdurend samengeperst door weer, objecten en tijd, wat niet ideaal is voor tuinieren. In een composiet tuinplanter leg je de bodem en andere materialen losjes neer, wat zorgt voor een betere luchtcirculatie en de ontwikkeling van de wortels mogelijk maakt.
  • Vermijd onkruidgroei: Bedden die niet van gras zijn gescheiden, kunnen onkruid krijgen dat door de bodem omhoog komt, wat kan resulteren in het afsterven van je planten. Verhoogde bedden vermijden dit probleem, doordat ze volledig gescheiden en overal te installeren zijn.
  • Begin eerder met tuinieren: Bij tuinieren moet je wachten op de juiste grondtemperatuur, anders loop je het risico dat je planten niet groeien. Met losse grond en losgekoppeld van de grondtemperaturen kun je eerder in verhoogde tuinbedden werken, omdat ze minder gevoelig zijn voor vorst en sneller ontdooien.
  • Tuinier overal: Verhoogde plantenbakken stellen je in staat om overal een tuin te laten groeien, zelfs als je geen gazon hebt. Met voldoende zon en water kunnen zelfs mensen die in appartementen wonen of bedrijven in dichtbevolkte steden genieten van bloemen en verse groenten.

Met zoveel voordelen zijn composiet tuinbedden een uitstekende optie voor landschapsarchitecten en tuiniers.

 

Wat is het beste materiaal voor het maken van een verhoogd tuinbed?

Voordat je je verhoogde tuinbed bouwt, moet je de juiste materialen bij de hand hebben, en niet zomaar elk hout zal voldoen. Onbehandeld hout lijkt misschien aantrekkelijk, maar alleen als je wilt dat je tuin niet lang meegaat. Zonder enige beschermlaag zal het hout rotten en ontbinden, niet alleen het bed dat je moeite hebt gedaan om te maken vernietigen, maar ook resulteren in een lelijk gezicht.

Drukgeïmpregneerd hout is niet veel beter. Ja, het zal niet afbreken zoals onbehandeld hout, maar dat komt omdat het is doordrenkt met chemische oplossingen. Het gebruik van dit soort materiaal voor je verhoogde tuinbed kan ertoe leiden dat chemicaliën in je grond en de wortels van planten lekken, wat je niet wilt, vooral als je groenten, kruiden of specerijen wilt kweken. Composiethout daarentegen is afgedicht, waardoor eventuele zorgen over rotten of lekken van chemicaliën worden weggenomen wanneer je een tuinplanter maakt van terrasplanken.

voordelen van het gebruik van composiethout

Er zijn verschillende andere voordelen aan een verhoogd composiet tuinbed, waaronder:

  • Duurzaamheid: Composiethout komt voort uit een mix van houtvezels en gerecyclede materialen, zoals kunststoffen en terrasplanken. Afhankelijk van het bedrijf kunnen deze producten worden gemaakt van tot wel 95% gerecyclede mengsels, wat je een milieuvriendelijk alternatief biedt voor het kopen van nieuw vervaardigde bouwmaterialen.
  • Veelzijdigheid: Zonder risico op rot kun je een verhoogd tuinbed van composiethout op elk redelijk vlak oppervlak bouwen. Het kan op een geëgaliseerde ondergrond staan, in een vrijgemaakt gebied van mulch of steen, of rechtstreeks op je veranda, terras of balkon, zodat je meer opties hebt om je planten neer te zetten.
  • Duurzaamheid: Een van de grootste nadelen van verhoogde tuinbedden is de potentiële noodzaak om de bekleding te vervangen, wat onvermijdelijk is bij de effecten van weer en water. Composiethout zal de levensduur van je plantenbakken aanzienlijk verlengen zonder enige kleuring, schimmelvorming of vervaging. Je kunt je minder zorgen maken over reparaties en meer tijd besteden aan het creëren van de beste omgeving voor je groen.
  • Visuele aantrekkingskracht: Wie wil niet dat zijn harde werk er goed uitziet? Het gebruik van composiethout betekent dat je trots je tuin kunt laten zien of het op een opvallende locatie kunt plaatsen, waardoor de sfeer van je gazon, terras of dek wordt verbeterd. Het materiaal heeft het uiterlijk van gladde, natuurlijke vezels en blendt goed met elk decor, en ziet er veel beter uit dan een plastic alternatief.

Naast de praktische en esthetische voordelen kunnen fabrikanten houtcomposieten vormgeven voor gebruiksgemak. Sommige tuinbedden worden geleverd in complete kits die gemakkelijk in elkaar schuiven met goed gestructureerde inkepingen – geen schroeven of spijkers nodig. Ze kunnen ook holle planken bevatten, waardoor ze structurele kracht behouden terwijl ze lichtgewicht blijven. Kits besparen niet alleen tijd, maar stellen iedereen in staat om snel een verhoogd bed te bouwen, zonder zorgen over gereedschap of timmervaardigheden. Maar je hebt ook de mogelijkheid om je bed aan te passen met composiethout en een paar extra benodigdheden. Hoe dan ook, je zult een groene benadering van tuinieren nemen, zorgen voor een langdurige structuur en een beter plot creëren voor je planten.

 

Hoe installeer je een verhoogde composiet tuin met een composiet planter kit

hoe te installeren

Composiet planter kits maken het gemakkelijk voor elke tuinier of landschapsarchitect om een prachtig verhoogd tuinbed te creëren voor de planten van hun keuze. Over het algemeen, zodra je je composiet planter kit hebt en klaar bent om deze op te zetten, assembleert het snel. Sommige stijlen kosten slechts ongeveer tien minuten van begin tot eind. Met het ontbreken van gereedschap en het gemak van voorgemeten planken kun je het gedoe van bouwen overslaan en sneller aan het tuinieren beginnen. Bovendien passen de onafhankelijke stukken soepel in elkaar en creëren ze een sterke barrière om de grond en het water vast te houden. Je kunt kits vinden in verschillende maten en ze aanpassen voor verschillende afmetingen en dieptes. Om je composiet planter kit te monteren en te installeren, moet je deze zeven stappen volgen:

1) Kies een ontwerp

Voordat je een kit bestelt, beslis wat je van plan bent te kweken en bepaal hoeveel ruimte de wortels en groepen nodig zullen hebben. Kies vervolgens op basis van het gewenste type tuin een stijl en hoogte die bij je planten past.

2) Monteer de basis

Niet elke kit wordt geleverd met een basisrooster of een geperforeerd vel om er bovenop te plaatsen, maar elk van deze functies is gunstig voor je planten. Het basisrooster helpt voorkomen dat de grond direct op de grond ligt en zorgt voor betere beluchting via het vel voor optimale plantgezondheid. Over het algemeen zullen deze roosters in vierkante stukken komen die aan elke kant in elkaar klikken. Het enige wat je hoeft te doen is ze volgens je afmetingen neerleggen en ze in elkaar drukken.

3) Installeer verticale hoekpalen

Om te beginnen met het bouwen van je verhoogde tuinbed, moet je beginnen met de hoekpalen. Deze zullen overeenkomen met de horizontale planken om een stevige wand te creëren. Elke paal zal aan de hoeken van het basisrooster klikken als de kit er een bevat. Let op de richting waarin de inkepingen van de paal zich bevinden, aangezien de platte zijden de buitenhoeken van de plantenbak moeten vormen en de groeven naar binnen gericht moeten zijn om de planken op hun plaats te houden.

4) Plaats beluchtingsvellen

Als je kit een of meerdere beluchtingsvellen bevat, plaats deze dan bovenop het rooster en binnen de vier palen die je zojuist hebt geïnstalleerd. Deze vellen voorzien je planten van de juiste hoeveelheid zuurstof en stikstof, en zorgen ook voor een gezonde bodembalans.

5) Schuif de planken op hun plaats en bevestig ze

Neem de zijplanken en schuif ze in de inkepingen in de hoekpalen. Wanneer ze correct zijn geplaatst, moeten de gaten in de randen van de palen perfect uitlijnen met de gaten in de planken. Sommige kits klikken in elkaar, maar andere bevatten een zakje met pluggen voor extra stabiliteit. Je moet deze pluggen door de gaten in de palen en planken duwen om ze aan elkaar te bevestigen. Als je een strakke pasvorm wilt garanderen, of ze niet zelf door de gaten kunt leiden, gebruik dan een hamer om ze erin te tikken.

6) Bevestig de paalkappen

Als je palen open tops hebben, zouden ze elk met een dop moeten komen. Lijn de pluggen in de dop uit met de overeenkomstige gaten in de paal en druk naar beneden. Als ze correct zijn geassembleerd, zullen dit de laatste stukken zijn.

7) Vul en ga planten

Nu je een prachtig verhoogd bed hebt, moet je het laag voor laag met grond bedekken. Onderzoek de beste basis voor de planten die je wilt laten groeien, vul je nieuwe composiet tuin en ga over tot het leuke gedeelte. Met zo’n eenvoudig proces kan iedereen deze kits gebruiken om snel het perfecte verhoogde tuinbed te creëren.

 

Hoe installeer je een verhoogde composiet tuin: de doe-het-zelfbenadering

hoe een verhoogde composiet tuin te installeren

De meeste mensen gaan ervan uit dat composiet hout alleen geschikt is voor het bouwen van terrassen, maar het werkt ook goed voor het maken van een verhoogd tuinbed. Met behulp van terrashout, een paar gereedschappen en een beetje handigheid kun je een doe-het-zelf composiet verhoogde tuin bouwen, aangepast aan welke afmetingen je maar wilt. Het is moeilijker en tijdrovender dan composiet verhoogde tuinbedkits, maar het is een optie wanneer je een verhoogd bed met een unieke vorm of grootte wilt maken. Bouw je verhoogde tuin met deze acht stappen:

1) Plan je gewenste stijl en grootte

Voordat je composiet dekmateriaal koopt, moet je weten waar je je plantenbak gaat plaatsen en de afmetingen meten die je wilt. Deze metingen bepalen hoeveel hout je nodig hebt en welke maat. Schrijf de ongeveer hoogte, breedte en lengte op voordat je gaat winkelen. Je moet ook beslissen hoe je je structuur gaat stabiliseren en de planken aan je composiet plantenbak gaat bevestigen. Je kunt bijvoorbeeld een systeem maken dat lijkt op de composiet tuinkits, waarbij de stukken grotendeels in elkaar grijpen. Dit vereist echter een aanzienlijke hoeveelheid vaardigheid en precies snijwerk, wat specifieke gereedschappen vereist. Als alternatief kun je palen op de binnenhoeken van het bed plaatsen. Zodra je de planken in een hoek van 90 graden hebt uitgelijnd, met de paal verstopt in de binnenhoek, kun je gaten door de planken boren, in de paal en ze met schroeven aan elkaar bevestigen. De eenvoudigste methode gebruikt over het algemeen schroeven en een boormachine om hoeken te creëren zonder palen. Je kunt metalen knipperende aan de binnenranden gebruiken om een stabiele verbinding te creëren, maar uiteindelijk is de beslissing aan jou. Bovendien, als je verhoogde tuinbed bedoeld is voor een terras of een veranda, moet je een basis bouwen. Als je het op gras plaatst, volstaan lagen karton en kranten.

2) Verzamel alle benodigde materialen

Er zijn bepaalde materialen die je nodig hebt om je composiet plantenbak te bouwen, waarvan de meeste gangbaar zijn bij doe-het-zelfprojecten. Afhankelijk van hoe je van plan bent het hout te bevestigen en te stabiliseren, kan je lijst enigszins variëren. Over het algemeen zal je lijst van materialen voor doe-het-zelf composiet verhoogde tuin het volgende omvatten:

  • Composiet hout of dek materiaal, genoeg om aan je metingen te voldoen
  • Een elektrisch gereedschap met verwisselbare boor- en schroevendraaierbits of een boormachine en een handmatige schroevendraaier
  • Metalen knipperend of voldoende hout voor palen om hoeken te stabiliseren
  • Een elektrische zaag om het hout bij te snijden
  • Schroeven lang genoeg om door de breedte van de plank te gaan
  • Een meetlint
  • De basismaterialen, als je je plantenbak op een veranda of terras gaat gebruiken

Je wilt misschien ook iets hebben om het midden van lange secties te stabiliseren, zoals metalen wapeningsstaal, dat je in de grond kunt drijven en kunt bevestigen aan de binnenzijden met metalen buisklemmen of een andere stevige bevestiging.

3) Leg een basis

Voordat je enige grond in je verhoogde tuinbed schept, leg je een basis om onkruidgroei te voorkomen en beluchting te bevorderen. Als je tuinbed zich in een tuin bevindt, moeten een paar solide lagen kranten en karton volstaan. Voor bedden op een veranda of terras moet je een basis bouwen met roosters voor drainage en luchtcirculatie.

4) Meet en snijd composiet planken

Meet één keer om de planken te markeren en meet een tweede keer om er zeker van te zijn dat je de juiste plankmaten hebt. Wanneer je klaar bent om de snede te maken, gebruik dan alle juiste veiligheidsmethoden en -uitrusting. Zodra je al het benodigde hout hebt bijgesneden, leg je de stukken uit om ervoor te zorgen dat je er geen mist of dat je last-minute aanpassingen moet doen.

5) Maak de eerste hoek

Lijn je eerste twee of vier planken uit en bevestig ze om een hoek te maken. Controleer dubbel om er zeker van te zijn dat ze allemaal flush zijn met elkaar en een hoek van 90 graden vormen. Je moet gaten boren in het hout – en palen, als je ze gebruikt – voordat je de schroeven erin draait. Het is cruciaal om deze stap bij het maken van je composiet planter kit goed te krijgen, want als je hoek niet correct uitgelijnd is, zullen ook geen van de planken dat zijn. Zodra je de eerste hebt neergezet, herhaal je je stappen om je rechthoekige omtrek te creëren.

6) Begin met je tuin

Schep je favoriete grondmix in je verhoogde tuinbed, die het beste past bij je gewassen of bloemen, en begin met planten. Hoewel dit proces meer tijd en middelen kost, heb je uiteindelijk de meeste controle over het resultaat. Het zelf bouwen van het bed stelt je in staat om elke vorm en afmeting te creëren die je wilt om je planten tentoon te stellen.

 

Bouw je verhoogde composiet tuin

bouw je houten tuin

Of je nu op zoek bent naar een verhoogd tuinbed kit of van plan bent er zelf een te bouwen, NewTechWood heeft de composiet dekmaterialen die je nodig hebt om een prachtige, duurzame plantenbak te creëren.
Wij leveren duurzaam composiethout en kits om aan elke behoefte te voldoen, inclusief onze innovatieve planter kits die de beste omstandigheden bieden voor elke vorm van tuinieren. Daarom produceren we onze producten van 95% gerecycled materiaal en verzegelen ze met UltraShield® voor de ultieme bescherming tegen vlekken, krassen, rot, splijten, schimmelgroei en vervaging. Om aan de slag te gaan met je planning, bekijk onze eenvoudig te monteren composiet planter kits, of neem contact met ons op voor het bouwen van een op maat gemaakte verhoogde tuin.
Please click Submit again to confirm that you are not a robot.