Close
Country

Composiet vs. hout: wat is het beste terras?


composite wood

 

Het toevoegen van een dek aan je huis kan een prachtige ruimte creëren voor buitenleven en gastvrijheid. Ze zijn perfect voor alles, van zomerbarbecues tot informele avonden. Maar afhankelijk van waar je woont, wat je verlangt en je beschikbare budget, kan het materiaal voor dekken dat het beste aan je behoeften voldoet, verschillen.

De twee beste opties zijn hout en composietmaterialen. Beide zijn levensvatbare keuzes voor de meeste mensen, elk met hun voor- en nadelen. Tot de recente groei in populariteit van composietmaterialen was het gebruik van hout de standaard. Nu zijn beide concurrerende opties in residentiële en commerciële omgevingen. Dus, welke optie is het beste voor jou? Onze uitgebreide vergelijking zal je helpen beslissen of hout of composietmaterialen een beter dek zullen maken, gebaseerd op de voordelen, kosten, uitstraling en kwaliteit van elk type dekken.

 

De basisprincipes van composiet- en houten dekken

Hoewel beide materialen hetzelfde doel dienen, zijn ze elk anders gemaakt en hebben ze verschillende eigenschappen. Composiet is gemaakt van gerecycled hout of bamboe en plastic materialen, gemalen en dicht opeengepakt tot plankvormen.

Het hout is vaak zaagsel of snippers van houtzagerijen, en de kunststoffen komen van recyclingcentra, waardoor composietdek tot wel 95% gerecycled materiaal kan bestaan. Nadat machines het tot planken samendrukken, wordt het materiaal afgedicht, of bedekt, met een polymeercoating, die de planken beschermt tegen kromtrekken, vervagen, splinteren, rotten en vernietigende insecten. Over het algemeen is het eenvoudig en snel in elkaar te zetten, wat betekent dat je eerder van je dek kunt genieten, en het gaat jarenlang mee met weinig onderhoud of gedoe.

Composiet vs. hout: wat is het beste terras?

 

Houten dekken zijn er in veel verschillende varianten, qua kwaliteit en kosten. De meest voorkomende en minst dure optie is geïmpregneerd grenen, dat met chemicaliën wordt vervaardigd om de levensduur van het zachtere hout te verlengen. Grenen wordt gevolgd door de middelste opties van redwood en ceder, dan de duurste maar hoogste kwaliteit keuze, het tropisch hardhout ipe. Bekend als de klassieke optie, heeft hout een natuurlijke, traditionele uitstraling, en met het juiste onderhoud en behandeling kan het relatief lang meegaan. Sommige varianten presteren beter dan andere op het gebied van weer- en rotbestendigheid en zijn beter geschikt voor specifieke klimaten, dus het is essentieel om onderzoek te doen voordat je beslist.

 

Voordelen van composiet decking

voordelen van composiet decking

 

Hoewel het een nieuwer materiaal is, is gerecyclede composiet decking een populaire keuze geworden voor buitendekken, en om goede redenen. In de loop der tijd en met toenemende populariteit is de prestatie van composietmaterialen verbeterd. Productieprocessen zijn veranderd om beter te reageren op de problemen van natuurlijk hout, met behoud van duurzaamheid en uiterlijk. Andere voordelen van het gebruik van composietmaterialen zijn onder andere:

 

1. Weerstand tegen veroudering

Ondanks dat het gedeeltelijk van hout is gemaakt, kunnen composietmaterialen beter weerstand bieden tegen zonlicht, weersinvloeden en vernietigende insecten dan reguliere houten planken. De beschermende polymeersealcoating over elke centimeter van de planken voorkomt vervaging, rotten, splinteren, barsten of structurele schade door insecten, problemen die zich voordoen bij natuurlijk hout. Het gebruik van composiet is veiliger voor jou, kinderen en huisdieren, zodat je altijd blootsvoets kunt lopen.

 

2. Lange levensduur met weinig onderhoud

Terwijl veel houtopties jaarlijks of tweejaarlijks schuren, afdichtmiddel en beitsbehandelingen vereisen, hoef je voor composiet decking alleen maar een goede schrobbeurt te geven met wat reiniger en water om ervoor te zorgen dat er geen schimmel groeit. Als er per ongeluk morsingen optreden, hoef je alleen de morsing op te vegen zoals op een keukenvloer. Morsingen zullen niet vlekken of intrekken, en composiet decking is zelfs bestand tegen rode wijn. Anders kun je gerust zijn in de wetenschap dat je dek zonder weerschade zal blijven bestaan.

3. Kostenbesparing

De kosten van composiet terrasplanken kunnen hoger zijn dan de meeste houtalternatieven, maar de waarde van het product is beter. U zult veel minder geld en tijd besteden aan onderhoud en uw dek zal nog steeds langer meegaan dan die van hout. Het kan initieel duurder zijn, maar de duurzaamheid en het gemak zullen dat extra geld meer dan waard maken. Op de lange termijn kunt u zelfs geld besparen in vergelijking met het installeren van een houten dek.

 

4. Duurzame Herkomst

Gerecycled uit houtresten en plastic zijn composietmaterialen duurzaam en milieuvriendelijk. Ze voorkomen verdere ontbossing en bevorderen het terugwinnen en hergebruiken van materialen, waardoor bomen worden bespaard en kunststoffen en hout uit stortplaatsen worden gehouden. In tegenstelling tot hout hebben ze ook geen chemische behandeling nodig, waardoor schadelijke gifstoffen uit het milieu worden gehouden.

 

5. Visuele Aantrekkingskracht

In de beginjaren leek samengesteld hout veel meer op plastic dan op hout. Nu, met nieuwe technologieën en betere productieprocessen, oogt het materiaal veel natuurlijker, met verschillende kleurafwerkingen vergelijkbaar met verschillende houtsoorten en nerfpatronen die echte imiteren. Sommige fabrikanten werken ook aan het fysiek laten aanvoelen van het gecapte composiet als natuurlijk hout. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen composieten steeds dichter in de buurt komen van de schoonheid van een echt houten dek. Met zoveel positieve punten is het gemakkelijk te begrijpen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen hun nieuwe dekken te bouwen met gerecyclede composiet terrasplanken. Met de snelle installatietijd en weinig vereist onderhoud kunt u minder tijd besteden aan zorgen maken en meer tijd genieten van uw favoriete nieuwe plek om te lezen, koffie te drinken of te ontspannen.

 

Voordelen van Houten Terrasplanken

voordelen van houten terrasplanken

 

Veel mensen beschouwen natuurlijk hout als de beste — of enige — optie voor hun terrassen, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Houten materialen zijn lange tijd de standaard geweest voor terrasbouwers en huiseigenaren. De natuurlijke korrel en afwerking van een gloednieuw houten dek zijn klassiek mooi en kunnen een huiselijke en warme sfeer bieden. Er zijn ook enkele voordelen aan het kiezen van natuurlijke houtmaterialen, waaronder:

 

1. Betaalbaarheid

Van elke optie voor terrasmateriaal is geïmpregneerd grenenhout veruit het meest betaalbaar. Ceder- en rodehouten planken kunnen ook minder duur zijn dan composietmaterialen, afhankelijk van de beschikbaarheid in het gebied waar u woont. Bijvoorbeeld, in Californië is rodehout overvloedig aanwezig, dus het is veel goedkoper dan voor iemand aan de oostkust.

 

2. Aanpassingsvermogen

Hout vereist bescherming met beits en afdichtmiddel, wat lastig kan zijn, maar betekent ook dat u de kleur van uw dek kunt aanpassen telkens wanneer het behandeling nodig heeft. U heeft de vrijheid om verschillende tinten beits uit te proberen, of het zelfs in heldere, gedurfde kleuren te schilderen als u dat wilt. Bovendien heeft u mogelijk ook meer ontwerpvrijheid en gespecialiseerde afmetingen bij het initiële bouwproces.

 

3. Weerbestendigheid

Met de juiste behandeling en onderhoud kunnen houten dekken lang meegaan. U kunt ze afwerken om schimmel en insecten te ontmoedigen, minder absorberend te zijn en vervaging door de zon te weerstaan. Het is cruciaal om de juiste processen en chemicaliën voor het gekozen hout te gebruiken, maar zolang u de juiste afwerkingen en beitsen heeft en ze elke jaar of zo opnieuw aanbrengt, krijgt u het meeste waar voor uw geld.

 

4. Natuurlijke Schoonheid

natuurlijke schoonheid

 

Voor sommige mensen is het gebruik van hout de enige optie qua uiterlijk. Een dek dat volledig is gemaakt van rodehout of geïmporteerd ipe is duurzaam en mooi, en zelfs de lagere kwaliteit geïmpregneerde opties zien er natuurlijker uit dan composieten en kunststoffen. Er is een reden waarom hout het klassieke materiaal voor terrassen is. Zolang het correct wordt onderhouden en afgewerkt, behoudt natuurlijk hout grotendeels zijn glans gedurende jaren van gebruik. Het is dan ook geen verrassing dat sommige huiseigenaren nog steeds de voorkeur geven aan houten dekken boven een optie met minder onderhoud. Sommige mensen genieten misschien van het noodzakelijke onderhoud of zien het als een manier om hun tuin elk jaar op te frissen. Anderen worden mogelijk aangetrokken door de lagere initiële kosten en voelen zich comfortabeler bij het jaarlijks uitgeven van geld dan bij het in één keer laten vallen van een groter bedrag. Hoe dan ook, zowel hout als composieten hebben verschillende voordelen, die allemaal belangrijk zijn om te overwegen bij het ontwerpen van een nieuw dek of het vervangen van een oudere.

 

Kostenvergelijking van Hout en Composietmaterialen

kostenvergelijking

 

Kosten kunnen een grote rol spelen bij het nemen van een beslissing, vooral wanneer deze varieert voor verschillende kwaliteiten materialen. U wilt de beste waarde voor uw geld, maar u heeft ook iets nodig dat de tand des tijds kan doorstaan. Wat betreft initiële kosten, verschillen hout en composiet terrasplanken materiaal anders dan op de lange termijn. Voor de beste vergelijking moet u kijken naar drie belangrijke factoren:

 

1. Korte Termijn Kosten

Op het eerste gezicht winnen natuurlijke houten dekken vaak in kostenvergelijkingen. Over het algemeen zijn ze goedkoper te installeren dan composietdecks. Maar, terwijl de prijzen van composietmaterialen relatief vastliggen, grotendeels afhankelijk van het merk dat u koopt, varieert de kostprijs van een houten dek veel meer, afhankelijk van het type hout dat u kiest en waar u woont. Als u het vereenvoudigt naar gemiddelde kosten per vierkante voet geïnstalleerd, kost een geïmpregneerd grenen houten dek $15 tot $25, ceder of roodhout kost $30 of meer, ipe kost ruim $50 en composiet terrasplanken variëren van $30 tot $45, meestal. Op basis van die bereiken zou een volledig 16-bij-20-voet dek, geïmpregneerd grenenhout, ongeveer $4.800 tot $8.000 kosten, ceder of roodhout van $8.000 tot $9.600 of meer, en composiet kost ongeveer $9.600 tot $14.400. Ipe zou veel duurder zijn en valt meestal buiten het budget van de meeste mensen. Het toevoegen van accenten zoals banken en relingen zal u aan de hogere kant van deze schattingen plaatsen, en hoe meer functies u nodig heeft, hoe hoger uw budget zou moeten zijn.

 

2. Lange Termijn Waarde

Hoewel de schattingen rekening houden met de onmiddellijke kosten, voorspellen ze niet hoe die kosten zich in de loop van de tijd zullen ontwikkelen. De levensduur van een dek bepaalt de algehele waarde van de kosten, wat betekent dat u mogelijk meer waar voor uw geld krijgt door een hogere prijs upfront te betalen. Rekening houdend met hoe lang de materialen meegaan, zonder onderhoud of reparatie, zijn composietmaterialen bekend om veel langer mee te gaan dan standaard houten opties — soms twee keer zo lang of langer — zonder te splijten of een doorn in het oog te worden. Veel merken worden geleverd met een garantie van 20 jaar. Dus, terwijl u misschien tot wel twee keer zoveel betaalt voor composiet als voor natuurlijk hout, kan het dek zelf gemakkelijk andere alternatieven overleven, wat betekent dat u op de lange termijn geld bespaart. En dan hebben we het nog niet eens over onderhoudskosten.

3. Onderhouds- en reparatiekosten

Terwijl de meeste mensen hun beslissing baseren op initiële kosten en levensduur, zijn onderhouds- en reparatiekosten de derde dimensie die elke huiseigenaar of bedrijf dat geïnteresseerd is in het bouwen of vervangen van een dek, in overweging moet nemen. Natuurlijke houten dekken vereisen schuren, behandelen en opnieuw beitsen ongeveer elke één tot twee jaar, afhankelijk van het klimaat. Een jaarlijkse behandeling kan ongeveer $400 kosten, mogelijk tot $1.000 voor een kwalitatieve beits.

Naast arbeidskosten of de tijd en huurkosten die u zelf zou moeten besteden, kan het onderhoud van een laagwaardig houten dek vereisen dat u zorgvuldig budgetteert. Aan de andere kant vereist een composiet dek bijna geen onderhoud, hoogstens een goede schrobbeurt eens per jaar met water en reinigingsmiddel. Dit kan met de hand of met een lagedrukreiniger, en het is een relatief eenvoudige procedure. Aangezien de planken voor installatie zijn afgedicht, hebben ze geen behandeling nodig, alleen reiniging voor het verwijderen van eventuele schimmelsporen of vuil. Wat betreft reparaties is het goedkoper om kleine tot matige reparaties aan houten dekken uit te voeren, maar composietmaterialen hebben veel minder vaak reparaties nodig, zolang u ze jaarlijks reinigt.

 

Vergelijking van onderhoud tussen hout en composiet terrasplanken

langste levensduur

 

Welk materiaal u ook gebruikt, elk soort dek heeft enige vorm van onderhoud nodig om zijn uiterlijk te behouden en de langste levensduur mogelijk te maken. Niet alle houten dekken zijn gelijk. Geïmpregneerd hout vereist ongeveer de helft van het jaarlijkse onderhoud van natuurlijk hout, waarbij reiniging en opnieuw beitsen of heldere afdichting nodig zijn. Omdat het al chemisch is behandeld, is er minder behoefte aan verdere oplossingen.

Dit hout is echter nog steeds het meest vatbaar voor vervaging, scheuren, kromtrekken en splijten, en zal eerder reparaties of vervanging nodig hebben dan enig alternatief. Natuurlijk hout is het duurst en tijdrovendst om te onderhouden. Het wordt onafgewerkt geïnstalleerd, wat betekent dat het een eerste behandeling en later onderhoud nodig heeft. Omdat er verschillende stappen zijn die u op de juiste manier moet uitvoeren bij de juiste temperatuur, kan niet iedereen natuurlijk hout zelf onderhouden. Het kan dagen duren om voor te bereiden en af te werken, of hoge arbeidskosten, afhankelijk van de grootte van het dek en de gebruikte materialen. Voordat u iets op het oppervlak kunt aanbrengen, moet het hout worden schoongemaakt met een hogedrukreiniger, geschuurd of beide, om een frisse basis te garanderen.

Vervolgens moet het worden afgedicht, waterdicht gemaakt en gebeitst, als de eigenaar dat wil, voor optimale bescherming. Als u ervoor kiest om een professional in te huren, kan arbeid tot 20 uur duren, wat meer kosten met zich meebrengt. Maar het project zal langer duren en komt mogelijk niet zo goed uit als u ervoor kiest om het zelf te doen. Ongeacht het onderhoud is alle hout vatbaar voor vlekken en vervagen, resulterend in verkleuring die een dek er drastisch anders uit laat zien dan toen het nieuw werd geïnstalleerd.

Behandeling zal helpen dit te voorkomen, maar het is onvermijdelijk na verloop van tijd. Composiet dekken vereisen zeer weinig onderhoud. Hoogstens moet u ze eens of tweemaal per jaar wassen met een reinigingsmiddel, water en een schrob- of hogedrukreiniger. Het is echt zo eenvoudig. Composietmateriaal heeft al een afdichtende polymeerlaag vóór installatie, dus de afwerking is ingesteld en klaar voor gebruik.

Het gecapteerde hout is automatisch beschermd tegen UV-stralen die het dek uitdrogen en vervagen, water dat binnendringt en rot bevordert, en insecten die structurele schade veroorzaken. Het vereist geen schuren, beitsen of afdichten op enig moment, wat betekent dat u eerder van uw dek kunt genieten en langer en minder tijd aan onderhoud kunt besteden.

 

Vergelijking van uiterlijk tussen hout en composiet terrasplanken

Terwijl duurzaamheid en kosten meer praktische beslissende factoren zijn, verdient u het om een mooi dek te hebben. U zult ten slotte degene zijn die er tijd aan besteedt. Hout is altijd de standaard geweest voor het uiterlijk van dekken, en door mensen gemaakte materialen streven naar die natuurlijke uitstraling. Redwood en ceder maken een mooi terrasdek, en met de juiste zorg en onderhoud kunt u er langer van genieten.

Helaas kan natuurlijk hout nog steeds achteruitgaan, vooral wanneer het niet goed wordt verzorgd. Het kan splijten, kromtrekken en splinteren, waardoor uw dek misvormd en gevaarlijk wordt voor blote voeten. Veel houtsoorten vervagen van hun levendige oorspronkelijke kleur naar een asgrijs, heel anders dan hoe ze er oorspronkelijk uitzagen.

Als het te lang wordt achtergelaten, kan een aantrekkelijk middelpunt veranderen in een vreselijke afzichtelijkheid. Geïmpregneerd hout is nog vatbaarder voor dezelfde problemen met kromtrekken en splijten, maar het begint ook met een vreemde tint. Zonder beits of verf is het hout meestal bruinachtig groen, wat voor sommigen relatief onaantrekkelijk kan zijn. Een kwaliteitsbeits zal de oorspronkelijke kleur verbeteren, maar de behandeling en natuurlijk hout zullen beide vervagen na verloop van tijd, waardoor herhaalde beitsen nodig is. Het is het goedkoopste hout, maar duur om er mooi uit te blijven zien.

Composiet vs. hout: wat is het beste terras?

 

Composiet terrasplanken zullen er nooit zo natuurlijk mooi uitzien als hout, maar fabrikanten hebben grote vooruitgang geboekt in het verbeteren van het uiterlijk in de loop der jaren. De planken zijn gekleurd in gradienten en hebben een textuur zoals houtnerf om dekken er meer uit te laten zien als het natuurlijke alternatief. Het is misschien niet perfect, maar er zijn genoeg kleur- en textuuropties. Wat het ook mag missen in uiterlijk, het compenseert in tijds- en kostenbesparend vermogen. Composietmaterialen hebben geen verf, beits of afdichtmiddel nodig om hun kleur te behouden en, hoewel ze misschien iets vervagen, worden ze veel langzamer beïnvloed dan hun houten tegenhangers. U kunt erop vertrouwen dat composieten jarenlang hetzelfde uiterlijk hebben, zonder ontsierende scheuren of vlekken.

 

Kwaliteitsvergelijking tussen hout en composietmaterialen

09 algemene materiaalkwaliteit

 

Algehele materiaalkwaliteit is essentieel voor het bouwen van een duurzaam dek. Uiteindelijk is het geheel slechts zo goed als de som van zijn delen. Helaas, wat betreft houtproducten, stijgt de prijs met de kwaliteit, dus als u een eersteklas houten dek wilt, zult u moeten investeren in het hout, de installatie en het onderhoud. Over het algemeen is de dichtheid van hout bepalend voor de kwaliteit.

Met deze logica is de best mogelijke optie geïmporteerde hardhoutsoorten zoals ipe. Ipe is zo dicht dat het in water zinkt, in plaats van te drijven. Het is van nature beter bestand tegen weersomstandigheden en veroudering, maar het is zeer duur om in de grote hoeveelheden aan te schaffen die nodig zijn om een dek te bouwen.

Houtsoorten van middelmatige kwaliteit, zoals ceder en redwood, en het basis geïmpregneerde grenen zijn van lagere kwaliteit, wat betekent dat ze meer onderhoud nodig hebben en niet zo goed bestand zijn tegen weersinvloeden. Omdat ze minder dicht en zachter zijn, zijn ze ook vatbaarder voor deuken en vlekken door vallen en algemeen gebruik. Composietmaterialen zijn sterker dan de meeste houtopties.

De polymeer bekleding maakt ze volledig insect- en weerbestendig, en hun dichtheid maakt ze moeilijker te deuken. Fabrikanten bieden langere garanties op composiet terrasplanken vanwege hun integriteit. Het enige nadeel is dat de planken mogelijk meer ondersteuning nodig hebben van dichterbij geplaatste balken om eventueel doorzakken te voorkomen. Voor de algehele prijs, de lange levensduur en de lage onderhoudsvereisten kunnen composietmaterialen de beste waarde zijn voor elke huiseigenaar in elk klimaat.

 

Begin vandaag nog met uw composiet dek

begin vandaag nog

 

Als u hebt besloten dat composiet houten terrasplanken de beste optie zijn voor uw behoeften, kijk dan naar de innovatieve oplossingen van NewTechWood. NewTechWood biedt geavanceerde composietmaterialen en kits voor elke huiseigenaar die een nieuw dek wil installeren. Wij bieden het beste op het gebied van polymeer-gekapte composieten, verkrijgbaar in meerdere kleuren en aangepaste planklengtes om u natuurlijk ogende en mooie opties te bieden. Met producten gemaakt van 95% gerecyclede materialen — verwerkt, gereinigd en ter plaatse hergebruikt — streven we ernaar hoogwaardige duurzame oplossingen te creëren die perfect zijn voor uw behoeften en gunstig zijn voor het milieu.
Voor uw gemoedsrust en om ons vertrouwen in onze producten te tonen, bieden wij ook een beperkte garantie van 25 jaar. Begin met uw dromen van een nieuw dek door onze producten te bekijken vandaag, of neem contact met ons op voor meer informatie.
Please click Submit again to confirm that you are not a robot.