Close
Country

Kun je met composieten op dezelfde manier werken als met hout?

deck patio

Kort gezegd, ja. U zult in staat zijn om met WPC (Wood Plastic Composite) terrasplanken te werken op dezelfde manier als u met hout werkt: snijden, boren, schroeven en zelfs buigen van planken.

Het enige wat u niet zult doen, is het gebruik van uw spijkermachine. Veel composieten, zoals bijvoorbeeld NewTechWood, worden vervaardigd uit een percentage gerecycled hout en plastic. Met NewTechWood is de verhouding 60% gerecycled hout en 40% gerecycled plastic, wat betekent dat het product in feite half hout is en bewerkbaar is met traditionele timmergereedschappen. Dat is waarom het ook wel houtcomposiet terrasplanken wordt genoemd, naast verschillende andere termen zoals kunststof terrasplanken. Het hangt af van waaruit de composiet terrasplanken gemaakt zijn.

 

Duidelijke Verschillen

Het plastic dat in veel composieten wordt gebruikt, is Polyethyleen, dat een dichtheid heeft van 930 kg/m^3. Hout daarentegen heeft een grote verscheidenheid aan dichtheden variërend van 400 tot 1200 kg/m^3, dus wat betreft snijden zou het zagen van composiet vergelijkbaar zijn met het zagen van een harder dan gemiddeld stuk hout. Daarom raden we aan om zaagbladen met 60-62 tanden te gebruiken.

Als u de composiet terrasplanken installeert op plaatsen die blootgesteld zijn aan veel water, bijvoorbeeld rond een zwembad of steiger, raden we aan om alle blootgestelde of afgesneden uiteinden met een afdichtmiddel te behandelen.

 

Krimp/Uitzetting

De composietplanken zullen in lengterichting krimpenKun je met composieten op dezelfde manier werken als met hout? ongeveer 1 mm per strekkende meter, afhankelijk van de temperatuur. Voor NewTechWood wordt de volledige tabel voor krimp en uitzetting gepresenteerd in de installatierichtlijnen. Er moet aandacht worden besteed aan deze waarden bij het installeren van de terrasplanken, daarom is het verborgen bevestigingssysteem zo belangrijk omdat deze verborgen clips zijn ontworpen om de uitzetting en krimp van de houtcomposietplanken toe te staan.

 

Bevestiging – Geheim Clipsysteem

Voor een moderne, strakke uitstraling biedt NewTechWood een geheim bevestigingssysteem waarbij de clips verborgen zijn in de openingen tussen de composietplanken. De clip schuift in de gegroefde rand van de plank en wordt geschroefd in de balk.

NewTechWood biedt de keuze uit twee (2) verschillende openingen tussen de terrasplanken – 5,5 mm of de Mini-Gap 1 mm opening.

De opening van 5,5 mm is standaard voor de meeste terrassen. Het Mini-Gap Clip-systeem is perfect voor commerciële installaties waar de veiligheid van het publiek een probleem kan zijn. De kleinere opening beschermt tegen hoge hakken die vast komen te zitten in de opening, en voorkomt ook dat bladeren of boomnoten tussen de composiet terrasplanken komen. Dit stelt u in staat om een onderhoudsvrij terras te hebben.

 

Onderstructuur

De maximale afstanden tussen de liggers kunnen variëren tussen merken composiet terrasplanken. Controleer altijd de installatiegidsen voordat u de onderstructuur installeert om ervoor te zorgen dat er voldoende liggers zijn voor het gekozen terras.

U kunt composieten bevestigen aan een houten of metalen frame en hiervoor zijn specifieke schroeven nodig voor beide toepassingen – houten schroeven voor houten liggers en metalen schroeven voor metalen liggers. Gebruik ook schroeven die speciaal zijn ontworpen voor composietmateriaal.

 

Bovenbevestiging

Afwerkingsplanken worden gebruikt om een dek in te kaderen of om een fascia te bieden. Deze planken worden meestal bovenop bevestigd, omdat ze geen clipsysteem toelaten. In die gevallen moeten gekleurde kop composietschroeven worden gebruikt, voor zowel houten als metalen bevestiging, om bij de kleuren van de planken te passen.

Kun je met composieten op dezelfde manier werken als met hout?

Bovenbevestiging, of face bevestiging, wordt alleen aanbevolen voor het bevestigen van breekplanken, het inlijsten van afbeeldingen en fascia’s, en dan moet u elk gat voorboren en verzinken een beetje groter dan de schroef (ongeveer een halve millimeter) om de planken ruimte te geven voor uitzetting en krimp.

Ook bij het schroeven van planken, niet schroeven binnen 20 mm of minder vanaf de rand van de plank.

 

Kun je composietplanken vastlijmen?

Nee. UITZONDERING: Om kleine stukjes terrasplank te bevestigen, bijvoorbeeld rond palen, waar het niet praktisch is om van bovenaf te bevestigen of clips te gebruiken, raden we aan een lijm te gebruiken die ‘meegaat’ wanneer de planken uitzetten/krimpen.

 

Kun je de composiet terrasplanken direct op de grond of over bestaand straatwerk leggen?

Nee, u moet ruimte laten voor luchtcirculatie. Als u NewTechWood gebruikt, zijn de aanbevolen afstanden voor terrasplanken:

  • Over gras of aarde, laat 250-300 mm speling
  • Over beton of bestrating, laat 40-50 mm speling

Ongeacht welk merk composiet terrasplanken u kiest – het is van het grootste belang dat u de Installatie Richtlijnen voor het product controleert voordat u begint.

Voor NewTechWood kunnen installateurs en doe-het-zelvers een gratis exemplaar van de Installatie Richtlijnen downloaden van de NewTechWood-website:

Please click Submit again to confirm that you are not a robot.